keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Saarella

Meillä on syysloman jälkeinen viikko menossa. Olemme kolmena päivänä uimaopetuksessa melkein koko päivän, joten aikaa varsinaiseen opetukseen ei jää paljoa. Tiistaina meillä oli matematiikan tunti, mutta sen jälkeen tutustutin oppilaat KuumaTVT-hankkeen uuteen peliin Saarella.

 
Peli toimii toistaiseksi parhaiten Chrome- tai Firefox -selaimissa. Koulussa käytimme Chromea. Sen saa ladattua ainakin meillä opettaja itse, vaikka muita ohjelmia ei pystykään lataamaan ilman atk-tukea.

Alussa opettaja (tai joku oppilas) luo pelin. Ruutuun ilmestyy pelin tunnusnumero, jonka hän ilmoittaa muille.


Koululuokassa se onnistui suoraan puhumalla, kokeillessani peliä skotlantilaisten tuttujeni kanssa ilmoitin numeron Facebookissa.
 
Muut peliin tulevat menevät sitten tuohon ylempään kohtaan ja kirjoittavat saamansa numeron sinne. Pelin luoja odottelee, kunnes kaikki ovat paikalla (lukumäärä näkyy hänelle) ja aloittaa sitten pelin.


Oli kiehtovaa huomata, miten lapset lähtivät tutustumaan peliin. Alussa näkyvissä on pieni alue saarta, jolle joukko on haaksirikkoutunut.

 
Kaikki mukana olevat pelaajat voivat sitten lähteä tutkimaan saarta avaamalla aina uusia alueita esiin. Saarella ollaan jumissa 15 kuukautta. Pelissä kuukauden kesto tosin on vain muutama minuutti. Yhden kuukauden aikana on mahdollista tehdä kolme erilaista toimenpidettä, tosin niiden määrä kasvaa, jos esimerkiksi käy koulua. Koulu ja muut rakennukset lisätään saarelle sen perusteella, miten pelaajajoukko äänestää aina kuukauden lopussa.
 
Oppilaat keskustelivat keskenään siitä, mitä seuraavaksi kannattaisi tehdä. He jakoivat työrooleja tyyliin "Menkää te viljelemään maata, me hakkaamme metsää!". Pelissä lisääntyvät onnellisuuspisteet sitä mukaa, kun olosuhteet paranevat. Ensimmäisellä pelikerralla luokkani jäi miinuspisteille onnellisuudessa. Pelin jälkeen he pohtivat pulpettien ääressä, mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin. Keskustelu oli hyvää ja ehdotuksia täynnä. Toinen pelikerta toikin jo huiman parannuksen!
 
Peli on vielä kokeiluvaiheessa, mutta toimii jo hyvin. Ohjeet opettajille ilmestyvät piakkoin, mutta kyllä tämän ymmärtää kokeilemallakin. Oppilaani innostuivat kovasti ja sopivat jo samalle illalle pelitreffejä keskenään. Yksi perustaa pelin, ilmoittaa tunnusnumeron puhelimitse muille ja sitten pelaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti