tiistai 13. elokuuta 2013

Video kesäkuulumisista

Teimme heti ensimmäisenä koulupäivänä videon siitä, mitä nelosluokkalaiset olivat tehneet kesäloman aikana. Aikaa kului kuvaamiseen noin 10 minuuttia, editoimiseen yksi välitunti ja vähän seuraavan tunnin alkua.

Näin se tapahtui:

Ihan perus-webbikamera laitettiin kiinni tietokoneeseen usb-liitännällä. Ohjauspaneelin kohdasta "Laitteisto ja ääneet" valittiin "Laitteet ja tulostimet". Siellä näkyi kamera yhtenä koneeseen liitetyistä laitteista.

 Sitä klikkaamalla avautui "Microsoft LifeCam" -ohjelma, jonka alareunassa oikeanpuolimmaisena on videointimahdollisuus.Oppilaat tulivat vuorotellen kameran eteen, minä klikkasin nauhoituksen päälle ja lapsi sanoi sanottavansa. Ja sitten seuraava. Muu luokka katseli valkokankaalta nauhoitusta. Olemme tehneet näitä niin paljon, että ujoimmatkin uskaltavat ja muut osaavat pääsääntöisesti katsella ja kuunnella hiljaa.

Kun kaikki pätkät oli nauhoitettu (ne ilmaantuivat ohjelman alareunaan erillisinä kuvina), valitsin niistä ensimmäisen alareunaan näkyviin tulevista kuvakkeista vasemman puolisimman, kohdan "Make a movie". Windows liven elokuvatyökalu avautui ja videoleike oli siellä.

Kun palasin taas kameran ohjelmaan, valitsin seuraavan videon kohdalla saman "Make a movie". Se siirtyi jo auki olevaan projektiin edellisen videon perään. Näin siirsin kaikki videopätkät.

Lisäsin editointiohjelmassa (siis se Windows liven elokuvatyökalu) jokaisen leikkeen eteen 3 sekuntia pitkän tekstin, jonka värin jokainen oppilas sai valita itse. Lisäksi laitoin taustalle viime keväänä löytämäni laillisen musiikin, jota oli jo käytetty jossain muussakin projektissa.

Jaoin musiikkiraidan pätkiin niin, että aina lapsen puhuessa musiikin äänenvoimakkuus on hiljaisempi. Kuvan laatu on huono, mutta oppilaat ilmoittivat olevansa terästä näyttäessään kumman sinertävillä videolla. Meillä ei myöskään tähän hätään löytynyt erillistä mikrofonia, vaan webkameran mikki äänitti äänet.

Katsoimme yhdessä valmiin projektin ja sitten tallensin sen elokuvana (n. 10 minuuttia). Latasin videon Ohkolan koulun Youtube-profiiliin. Olen aiemmin julkaissut koulullakin tehtyjä videoita oman profiilini kautta, mutta nyt koululla on oma. Olen käyttänyt myös Vimeo-palvelua.

Tässä valmis video:

 

 
 
Hyvää työvuotta kaikille!
 
Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ideasta! Tämän ansiosta keksinkin vanhalle läppärilleni heti kosolti uutta käyttöä :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea! Teimme vähän samalla tavalla, mutta Samsung tableteilla. Ensiksi oppilaat keksivät pareittain kysymyksiä kesälomasta ja koulun aloituksesta. Sitten nauhoitettiin tableteilla haastattelut pareittain niin, että parit haastattelivat toisiaan. Filmit ladattiin laitteesta suoraan koulun youtube-tilille ja sieltä oppilaiden omille Google-sivustoille. Jatkokehityksenä on, että oppilaat haastattelevat koulun muita henkilöitä (opettajia, keittäjää, oppilaita toisilta luokilta, avustajaa...), nauhoittavat, ottavat kuvat ja aukikirjoittavat haastattelut google dokumenttiin. Tästä kaikesta saadaan juttu paikallislehteen. Pitäisi vain keksiä hyvä otsikko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Minä tällaisena spontaanina ihmisenä keksin koko videoinnin ekan koulupäivän aikana ja sen vuoksi laitteet olivat mitä luokassa sattui olemaan. Ensi viikolla alkavat jokaisen luokan viikottaiset tvt-tunnit, joiden puitteissa jotkut luokat voisivat haastatella koulun muita ihmisiä.

   Jokaisella on siis oma google-sivu. Miten luvat vanhemmilta? Kiinnostaa kovasti

   Poista